COVID-19 VE BESLENME
- eylembasakcioglu
- 1 Ara 2020
- 1 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 2 Ara 2020
Koronavirüsten korunmak için kişisel hijyenin yanı sıra beslenmeye de dikkat etmek önemli olduğunu biliyoruz. Ama kastettiğim mucizevi besinler arayışına girip aşırıya kaçmak ve takıntı haline getirmek değil. En doğru ifadeyle yeterli sıvı alımı ve dengeli beslenmenin bağışıklığımızı güçlü tutmamıza yardımcı olacağını söyleyebiliriz.
Her besin vücudumuzda farklı bir görev üstlenir. Bağışıklık sistemini güçlendirmede etkili besinler ve faydalarını şöyle sıralayabiliriz.
YUMURTA: Kaliteli protein, demir ve çinko ve A vitamini içeriği ile yumurta, vücut direncini korumada ve arttırmada etkilidir. Herhangi bir rahatsızlığınız yoksa her gün iyi pişmiş yumurta yiyebilirsiniz. BALIK: İçerdiği omega 3 yağ asidi, A vitamini, çinko ve selenyum ile bağışıklığı güçlendirmede etkilidir. Haftada 2-3 gün balık tüketmeye özen gösterin. PROBİYOTİKLER: Kısaca, “yararlı bağırsak bakterileri” olarak tanımlanan probiyotikler, bağırsak floramızı düzenleyerek bağışıklık sistemimizi güçlendirmeye yardımcı olur. Probiyotik kaynaklarına örnek olarak doğal yoğurt, kefir, turşu gibi besinleri verebiliriz.
PREBİYOTİKLER: Bağırsaktaki yararlı bakteriler(probiyotikler) için besin kaynağı olan prebiyotikler, bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkıda bulunur. Enginar, kereviz, pırasa, kuşkonmaz, soğan, sarımsak, yer elması, hindiba, buğday kepeği, tam tahıllı ürünler ve kuru baklagiller prebiyotik besinler arasındadır. KIRMIZI SEBZE VE MEYVELER: Pancar, kırmızı lahana, nar, çilek ve siyah üzüm gibi meyveler vücut hücrelerini hasardan koruyan antosiyanin içeriği ile bağışıklığa destek olur.
TURUNÇGİLLER: İçerdikleri karotenoidler ve C vitamini gibi antioksidan ögelerle bağışıklık sistemini güçlendirir.
KÜKÜRTLÜ SEBZELER: Brokoli, lahana, karnabahar,pazı, turp çeşitleri, şalgam, soğan, sarımsak gibi sebzeler içerdikleri sülforafan adlı fitokimyasal sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirici, enfeksiyonlardan koruyucu etki gösterirler.
BAHARATLAR: Karabiber, zencefil, zerdeçal, kimyon, kekik, kişniş, biberiye gibi baharatlar antioksidan özellikleri ile vücutta iltihabı önleyici ve toksinlerden arındırıcı etkiye sahiptirler.
SU: Yeterli sıvı alımı vücutta oluşan toksinlerin (zararlı öğeler) atılması, vücut ısısının düzenlenmesi, metabolik dengenin sağlanması ve vücutta pek çok biyokimyasal reaksiyonun gerçekleşmesi için son derece önemlidir.

Comentários